Houstičky se záparou

zpět na výběr receptů

 

Houstičky se záparou

příprava 1 hodina

Nemáte-li s pečením žádné zkušenosti, nezoufejte! Velmi jednoduše vykouzlíte během jedné hodiny lahodné celozrnné pečivo z vámi ověřených kvalitních surovin. To stojí za hodinovou investici!

Suroviny: zápara – celozrnná mouka/ špaldová, žitná../ 180 g, směs semínek /len, slunečnice, dýně, sezam/ 120 g, melta 1 sáček uvaříme dle návodu a horké vlijeme do těsta, voda 600 ml. Těsto – zápara vše + celozrnná mouka 660 g, drcený kmín 2 čajové lžičky, sůl 28 g, voda /trochu na rozdělání kvásku/, rýžový sirup 4 čajové lžičky, droždí 37 g, olivový olej 120 ml
Příprava: v trošce vody se 4 lžičkami rýžového sirupu rozděláme kvásek a necháme chvilku v teple stranou. Uvaříme hrnek melty, odvážíme mouku na záparu a směs semínek. Do směsi mouky se semínky vlijeme horkou meltu a vařící vodu a promícháme. Poté připravíme těsto – do celozrnné mouky přidáme kmín, sůl a olej a vedle připravený kvásek. Promícháme a přidáme již hotovou záparu – všechno důkladně prohněteme, nadělíme na 90 ti gramové kousky, vykoulíme a klademe na pečícím papírem vyložený plech./cca 19 kousků/. Na plechu necháme 10 minut kynout, poté v každé houstičce uděláme drážku/= hluboký zářez / a necháme dalších 10 minut kynout. Pak už jenom oba plechy vložíme do předehřáté trouby /190 stupňů/ a pečeme cca 50 minut. Po poklepu by houstička měla znít dutě.

Kde nakoupit suroviny

1 houstička

Nutriční hodnoty:
Energie
270 kcal
Bílkoviny
6 g
Tuky
2 g
Sacharidy
42 g