Losos na grilu s rýží

zpět na výběr receptů

 

Losos na grilu s rýží

příprava 20 minut

Losos je zdrojem snadno stravitelných bílkovin a vyššího obsahu omega-3 tuků s vynikající úrovní stravitelnosti a plnohodnotným spektrem AMK. Pokrm z lososa  by proto měli zařazovat sportovci, kteří nemají potřebu hubnout a současně hledají snadno stravitelný vysokoproteinový pokrm po ukončení tréninku v pozdně odpoledních či večerních hodinách.

Suroviny: Losos 150 g ,rýže natural 100 g, fazolové lusky, kmín, citrón, sůl, sójová omáčka, pepř
Příprava: Máme tedy nemraženého čerstvého lososa (s kůží nebo bez kůže, z nutričního hlediska na rozdíl od většiny jiných ryb tady až tak dramatický rozdíl není). Lehce opepříme, osolíme, hodíme na pánev nejlépe bez oleje (toto provádějte pouze v případech, pokud jste vlastníky pánve s nepřilnavým povrchem, v opačném případě trocha tuku prospěje) a na vyšší teplotě přibližně 2 minuty osmahneme z obou stran. Máme-li k dispozici domácí gril, volíme tuto možnost. Pokud pracujeme s pánví, teplotu o třetinu stáhneme a pod pokličkou necháme pracovat přibližně dalších 5 minut. Na poslední 1-2 minuty polici odklopíme.
Rýži vaříme v nesolené vodě průběžně, natural zabere cca 15 minut. Jakmile je losos hotový, do stejné pánve se zbytky oleje nasypeme mražené fazolové lusky a při teplotě nepřevyšující 200 stupňů necháme dvě minutky osmahnout. Na konec pokápneme sójovou omáčkou, vzniklou šťávou polijeme rýži, lososa zakápneme čerstvou citrónovou šťávou.
Porce je plná plnohodnotných a poměrně dobře stravitelných bílkovin, lehce stravitelných škrobů a dostatku vlákniny

Zdroj: www.skolazdravehovareni.cz

Kde nakoupit suroviny

1 porce

Nutriční hodnoty:
Energie
2961 kJ / 705kcal
Bílkoviny
40 g
Tuky
25 g
Sacharidy
80 g
Vláknina
10 g