Nutriční hodnota

Nutriční (výživová) hodnota potraviny vyjadřuje pomocí údajů o množství obsažených látek, do jaké míry je potravina pro výživu člověka významná, do jaké míry je prospěšná či nežádoucí. K základním parametrům patří údaj o obsažené energii (energetická hodnota vyjádřená v joulech nebo kaloriích; 10 kJ = ca 2,4 kcal; 1 kcal = 4,2 kJ) a údaje o množství obsažených základních živin/nutrientů (bílkoviny, tuky, sacharidy), vitaminů, minerálních a stopových prvků, vlákniny, ale také karotenoidů, polyfenolů, fytosterolů aj.

Pro některé účely je struktura uváděných složek podrobnější, tzn. uvádí se:

  • celkové množství tuků, ale i množství nasycených, mononenasycených, polynenasycených či trans mastných kyselin, cholesterolu, příp. množství jednotlivých významných mastných kyselin (např. DHA),
  • celkové množství bílkovin, ale i množství jednotlivých aminokyselin,
  • celkové množství sacharidů, ale i množství monosacharidů (např. fruktózy), disacharidů (např. řepného cukru = sacharózy či mléčného cukru % laktózy), oligosacharidů, škrobů, pektinů či polyolů.

Informace o nutriční hodnotě potravin lze najít v různých potravinových tabulkách a databázích. Při používání takových tabulek je třeba si uvědomit, že složení surovin a zpracovaných potravin kolísá vlivem řady přírodních faktorů a receptur.

Grafika k článku nutriční hodnoty potravin

 

Uvádění nutriční hodnoty na potravinách je legislativou vyžadováno jen ve stanovených případech, a sice především u potravin pro zvláštní výživu (např. pro kojence, pro snižování hmotnosti, pro bezlepkovou výživu) a u potravin, na nichž je zdůrazněna přítomnost nebo přídavek určité živiny. Obvykle se nutriční hodnota uvádí ve formě tabulky. Je stanoveno, že obsah složky se uvádí v jednotkách hmotnosti ve 100 g nebo 100 ml. V případě vitaminů a minerálních látek se uvádí i procentní podíl z doporučené/referenční denní dávky. Obsah složek v potravinách samozřejmě v určitém rozsahu kolísá, takže je třeba počítat s tím, že se uvádějí průměrné hodnoty.

U složek, které jsou z hlediska výživy nežádoucí se někde uvádí, zda pocházejí z původní suroviny nebo jsou přidané (obvykle cukr, sůl).

S nutriční hodnotou souvisí problematika výživových a zdravotních tvrzení, která je v současnosti řešena v rámci EU.

V současné době se celosvětově řeší a začínají používat způsoby označování, podle kterých by se spotřebitel snadno orientoval (např. označování barvami semaforu nebo udílením speciálních značek výrobkům splňujícím stanovené zásady) a které by přispěly ke zlepšení výživy lidí v souvislosti s jejím vlivem na zdraví a obezitu.