Cizrna na paprice v krémové omáčce

zpět na výběr receptů

 

Foto k receptu Cizrna na paprice v krémové omáčce

příprava 40 minut

Cizrna je luštěnina příbuzná hrachu.

Trochu chutná po oříškách a patří k nejlépe stravitelným luštěninám. Přičteme-li obsah téměř všech minerálů a vitaminů, zdraví prospěšných tuků a vlákniny, pak nám musí být jasné, že by v jídelníčku neměla chybět.

Suroviny: 200 g cizrny v sušeném stavu /dávka na 4 porce/, 2 cibule, 1 lžíce sladké papriky, vývar z cizrny, pórek nebo jarní cibulka, BIO rýžová smetana, biobujon, citronová šťáva

Příprava: propláchnutou cizrnu namočte na 5-10 hodin. Namáčecí vodu před vařením slijte a použijte novou, zbavíte se tak většiny nadýmavých látek. Namočenou cizrnu dejte do tlakového hrnce, zalijte vodou tak, aby byla ponořená. Přidejte kousek mořské řasy /kombu/ nebo majoránky, nesolte. Po uvedení do varu natlakujte a vařte 35-40 minut. Ve větším kastrolu krátce orestujte cibulku na olivovém oleji, sladkou papriku a mořskou sůl. Přilijte vývar z uvařené cizrny a povařte doměkka. Mezitím rozmixujte asi polovinu cizrny s troškou vývaru na hustou kaši, dochuťe sypkým biobujonem, přidejte povařenou cibulku, rýžovou smetanu podle chuti a znovu rozmixujte. Na závěr posypejte jarní cibulkou, dolaďte citronovou šťávou. Příloha záleží na vás – může to být dušená zelenina, zeleninové pyré a žitný chléb, jahelné šišky nebo celozrnné těstoviny. Dobrou chuť!

Kde nakoupit suroviny