Výživa ve sportu
Akceptujeme-li fakt, že sport a racionální výživa jsou základní podmínkou zdraví, vyplývá z toho, že pravidelně cvičit a správně se stravovat je nutnou podmínkou dosažení a udržení zdraví. V této sekci si budeme problematiku výživy, sportu a výživy ve sportu pravidelně přibližovat články na různá témata. Bude stále o čem psát, neboť pravděpodobně nikdy nenastane situace, kdy bude všechno úplně jasné a odpadnou tedy nejenom otázky, ale i laické a odborné diskuse.

Ryby v jídelníčku sportovce.
Ryby, stejně jako jiné potraviny živočišného původu, obsahují vodu, základní živiny v čele s kvalitními bílkovinami a zdraví prospěšnými tuky , dále vitamíny, minerální látky a stopové prvky.
4.8. 2015 / Ing. Karolina Kallmünzerová

K čemu jsou diety?
Publikace je určena laické veřejnosti, avšak s ohledem na značný rozsah odborných informací by se měla stát učební pomůckou pro studenty SZŠ i VŠ humanitárních směrů, poradců pro výživu a nutričních terapeutů a případně i lékařů, kteří nejsou erudovaní v problematice výživy.
Spoluatory publikace jsou renomovaní odborníci – v oblasti obezity a lymfologie MUDr.René Vlasák, primář Centra preventivní medicíny v Praze a Ing.Mgr.Alexandra Hochmanová, klinická psycholožka z Liberce.
Publikace vyjde na podzim 2015.
3.8. 2015 / Ing. Karolina Kallmünzerová

paní Věra Vodičková /vpravo/
paní Marie Nová /vlevo/
s autorkou rozhovoru
Seniorky a fyzická aktivita
Nic není na stáří horšího než nuda a pocit zbytečnosti. Senioři velmi často podléhají představě, že nemohou být fyzicky aktivní, protože jsou nemocní, většina starých lidí má problémy s klouby a páteří, takže vybrat vhodný typ sportu je oříšek. S postupujícím stárnutím se významně zmenšuje množství svalové hmoty a současně také její „funkceschopnost, a to více u těch osob, které nejsou fyzicky aktivní.
Co se děje s naším tělem, když se nehýbeme? Zásadně ohrožujeme svoje zdraví. Své o tom vědí především dlouhodobě hospitalizovaní pacienti nebo pohybově handicapovaní. Dojde totiž k poklesu imunity, ke ztrátě svalové a kostní hmoty a k rozvoji nadváhy.
6.5. 2015 / Ing. Karolina Kallmünzerová

Smoothie – novodobý fenomém
Krémový, jemný, hladký - to vše se skrývá pod anglickým výrazem „smooth“….
Sladká chuť, hutná konzistence a vitamínová nálož v několika doušcích si našla spoustu milovníků po celém světě. Na ovocné a zeleninové nápoje s krémovou konzistencí teď už narazíme téměř na každém kroku. I přesto, že jsou smoothies nyní už běžně k dostání i v různých obchodních řetězcích, dáme -li přednost domácí přípravě, budeme mít pod kontrolou kvalitu a čerstvost všech ingrediencí.
Zdroj: M. Jelínek
4.3. 2015 / Ing. Karolina Kallmünzerová

Diskuse s odborníky na téma sportovní výživa
Diskutuji s certifikovaným výživovým poradcem, autorem čtyř úspěšných knih, Mgr. Martin Jelínkem, RNDr. Petrem Fořtem,CSc., externím lektorem několika vysokých škol v ČR, lektorem postgraduálního vzdělávání poradců pro výživu a kurzů trenérů fitness a kulturistiky. Dále přispívají se svými názory do diskuse Jakub Přibyl, poradce pro výživu a suplementaci, výrobce a autor receptury Native protein bar HP 21 %, doc. MUDr. Zdeněk Vilikus CSc., přednosta Ústavu tělovýchovného lékařství 1. LF UK a VFN a Daniel Hejret, kondiční specialista a jeden z nejlepších současných kondičních trenérů.
14.10. 2014 / Ing. Karolina Kallmünzerová

Role tekutin ve sportu
Na tekutiny nesmíme zapomínat – pít se musí. Každému je to jasné, přesto se v praxi ukazuje, že lidé konzumují příliš málo tekutin.
Kritický nedostatek může vzniknout v důsledku zvýšených ztrát, způsobených především vyšší teplotou okolí a fyzickou aktivitou. V případě sportovců je kompletní náhrada vydaných tekutin nutnou podmínkou dokonalé regenerace.
Na rychlý dotaz „Kolik vody bych měl každý den vypít?“ rozhodně není rychlá odpověď. Pokud přemýšlíte způsobem: „Nepotřebuje každý osm sklenic vody denně?" Pak odpověď zní:„Ne, nezbytně."
3.4. 2014 / Ing. Karolina Kallmünzerová

Nutriční hodnoty
Nutriční (výživová) hodnota potraviny vyjadřuje pomocí údajů o množství obsažených látek, do jaké míry je potravina pro výživu člověka významná, do jaké míry je prospěšná či nežádoucí.
K základním parametrům patří údaj o obsažené energii (energetická hodnota vyjádřená v joulech nebo kaloriích; 10 kJ = ca 2,4 kcal; 1 kcal = 4,2 kJ) a údaje o množství obsažených základních živin/nutrientů (bílkoviny, tuky, sacharidy), vitaminů, minerálních a stopových prvků, vlákniny, ale také karotenoidů, polyfenolů, fytosterolů aj
1.4. 2014 / Ing. Karolina Kallmünzerová

TO NEJHORŠÍ ve stravě – tuky, cukry, sůl
Pokus o investigativní přístup k řešení principů zdravé stravy
Autoři : RNDr. Petr Fořt,CSc., Ing. Ivan Mach, CSc.
Nová kniha odborníků na slovo vzatých! Její vydání je avizováno na podzim tohoto roku. Samotní autoři s nadsázkou charakterizují svoji publikaci jako „ lehce surrealistický, ke čtenářům i ortodoxní medicíně a vědě o výživě naprosto bezohledný, totálně nezodpovědný pokus o popis „nepoznané“ reality“.
11.3. 2014 / Ing. Karolina Kallmünzerová

Zdravá restaurace
Rozhovor s Mgr. Jiřím Pavlíčkem
Jiří Pavlíček začal vařit veřejně ve východních Čechách zdravá jídla již před pěti lety. Je autorem receptů, podle kterých se v pražské restauraci INSPIRACE připravují zdravá jídla tak, aby byla nejenom chutná a vyvážená, ale také podporující harmonizaci organismu.
5.3. 2014 / Ing. Karolina Kallmünzerová

Body mass index
Ukazatel hodnoty BMI není objektivní, protože je ovlivněn individuálním somatotypem /typem postavy/. Ten je vrozený a jen částečně ovlivnitelný výživou, ve vyšší míře fyzickou aktivitou zahájenou v útlém věku. Člověk může mít například „silnou kostru“ a relativní nadbytek svalové hmoty, takže může mít podle tabulek nadváhu, aniž to pro něj znamená zdravotní riziko. Na druhém pólu jsou lidé, kteří se vejdou do rozmezí BMI 20-25 , a přesto nejsou v pohodě, protože jim chybí svaly nebo jejich těla /hlavně dutina břišní / jsou degenerovaná tukem.
1.3. 2014 / Ing. Karolina Kallmünzerová

Video na téma zdravý životní styl
Jsem tím, co jím?
V pořadu České televize hovoří známé osobnosti o tom, jak mohou potraviny ovlivnit naše zdraví
Zdroj: www.ceskatelevize.cz/porady
20.2. 2014 / Ing. Karolina Kallmünzerová

Deepak Chopra poprvé v ČR
Světová autorita v oblasti výživy, zdravého života a osobního rozvoje
Historicky první přednáška Deepaka Chopry v Praze. "Budoucnost zdravého a úspěšného života" se uskuteční 15. 5. 2014 ve Velkém sále v Paláce Lucerna. Evropské turné 2014 Londýn - Sofie - Praha - Brasilej - Paříž
Zdroj: www.feliciusmedia.cz
13.2. 2014 / Ing. Karolina Kallmünzerová

Freshbedýnka - zdravé nakupování...
Proč si zaslouží vaši pozornost?
Pro pestrý a rozmanitý sortiment. Pro výběr nabídky v klidu a pohodlí domova. Pro přesný rozvoz na čas. Pro výbornou komunikaci. Pro podrobné informace na www.freshbedynky.cz
8.2. 2014 / Ing. Karolina Kallmünzerová

Vyměňme Tesco za obří organický obchod
Vydáno: 12.3.2009
Jednou jsem byla na výstavě wellness a fitness, kde stál stánek s bio výrobky. Když jsem se dívala na nabídku a složení, přišel jeden pán, kterému hosteska nalila zdravý bionápoj. Návštěvník odmítl s díky s tím, že co je bio, není slušně řečeno k jídlu.
zdroj: Michaela Vydrová
3.2. 2014 / Ing. Karolina Kallmünzerová

Palmový olej: dobře utajený zabiják
Vydáno: 2.11.2012
Publikováno v časopise 11/2012
Levný, avšak zdravotně problematický palmový olej je součástí mnoha potravinářských výrobků. Přesto se čeští spotřebitelé o jeho přítomnosti v potravinách nedozvědí. Ve složení na etiketách je schovaný za povšechným označením rostlinný olej.
zdroj:http://www.dtest.
3.2. 2013/ Ing. Karolina Kallmünzerová