Jablečný závin bez cukru

zpět na výběr receptů

 

Jablečný závin bez cukru

příprava 60 minut

Jablečné záviny jsou tradiční součástí dezertů v české kuchyni. Mají v podstatě dvě klíčové vady na kráse – vysoký obsah tuků a jednoduchých cukrů. Za předpokladu, že se nám podaří na tyto výzvy zaměřit pozornost a odstranit je tak, aby byl výsledek stále stejně lahodný a s radostí konzumovatelný, získáme dezert, o kterém si můžeme dovolit tvrdit, že je skutečně zdravý.

Suroviny: Nízkotučný tvaroh bio 125 g, másla bio 50 g, celozrnná špaldová mouka bio (jemně mletá) 150 g, vejce 2 ks, himalájská sůl, jablka 500 g, rozinky 60 g, skořice.
Příprava: V míse smícháme tvaroh, máslo, mouku, jedno vejce a špetku soli. Vypracujeme těsto, které necháme 20 minut odležet, nejlépe v lednici. Mezitím nahrubo nastrouháme jablka, která neloupeme (i přesto, že tradice káže opak). Smícháme je se skořicí a rozinkami, které před tím opláchneme pod tekoucí vodou. Těsto rozdělíme na dvě stejné části, ze kterých rozválíme obdélníkový pláty. Ty umístíme na plech s pečícím papírem s menším množstvím nasypané mouky. Na uválené těsto rozložíme jablka smíchaná se skořicí, přeložíme okraje těsta asi centimetr přes sebe a spojíme. Pak závin překlopíme, aby bylo spojení vespod. Záviny potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby vyhřáté na 180 º.

Abychom mohli závin považovat za zdravý se vším všudy, je potřeba se vyhnout „zvěrstvům“ páchaným před samotným podáváním dezertu – tedy nejčastěji práškovému cukru a šlehačce. Je pochopitelné, že obě zmiňované suroviny naprosto dramatickým způsobem ovlivní chuť (a nutriční výsledek pochopitelně taktéž). Všechny použité ingredience ale mají dostatečně výraznou chuť, je tedy zbytečné je dimenzovat do oblastí, kde nám jednoznačně škodí na všech úrovních.

Kde nakoupit suroviny

1 kousek

Nutriční hodnoty:
Energie
588kJ/140kcal
Bílkovinye
5 g
Tuky
5 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
3 g