Mungo kaše

zpět na výběr receptů

 

Mungo kaše

příprava 50 minut bez namáčení

Mungo je nutriční fenomén. Dominují mu komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem, je favoritem v oblasti zastoupení vlákniny i bílkovin.. Navíc obsah tuků je minimální, je tedy možné s úspěchem tuto luštěninu považovat za dietní.  Mungo kaše je skvělým jídlem pro sportovce v potréninkové době regenerace.
Suroviny: Fazole mungo 200 g, brambor 100 g, mrkev 50 g, miso pasta 10 g, majoránka sušená, kari koření, lahůdkové droždí 20 g, celozrnné pečivo.
Příprava: Fazole mungo je potřeba nejprve propláchnout v tekoucí vodě a pak namočit do vody, nejlépe přes noc. Poté je v mírně solené vodě pomalu vaříme společně s majoránkou, kari, krájenou mrkví a na kousky nakrájenými bramborami. Přibližně po 40 minutách vaření, kdy celou směs občas průběžně promícháme, přidáme ještě dvě polévkové lžíce lahůdkového droždí rozmíchané ve vlažné vodě společně s čajovou lžičkou miso pasty. Za stálého míchání vaříme ještě dalších 10 minut. Nakonec celou směs odstavíme z plotny a ručním mixérem rozmixujeme na kaši. Podáváme s kouskem celozrnného pečiva a syrovou zeleninou.

 

TIPY pro přípravu

  • Aby celá nálož bílkovin v porci byla dobře stravitelná a neznamenala pro trávicí trakt zbytečnou zátěž v žádném směru, je potřeba dodržovat při jejich přípravě některá důležitá pravidla: Prvním z nich je delší doba namáčení, při které zrna změknou a nerozpustná vláknina tak bude (při její následující tepelné úpravě) lépe trávicím traktem respektována.
  • Dalším pravidlem je pomalé vaření, při kterém (především zpočátku) je potřeba sbírat pěnu obsahující antinutriční látky. Obecně platí, že je vhodné fazole důkladně rozvařit.

 

Kde nakoupit suroviny

1 porce

Nutriční hodnoty:
Energie
1436 kJ/
342 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
2 g
Sacharidy
65 g
Vláknina
10 g