Nepečený jahelný dort

zpět na výběr receptů

 

Foto k receptu nepečený jahelný dort

příprava .. minut

Tenhle malý dortík s jáhlovým korpusem vykouzlíte za chvilku.

Stačí mít po ruce dostatek sezónního ovoce, uvařené jáhly a místo želatiny mořskou řasu agar-agar v prášku
Suroviny - korpus: 100 g bio jáhel, 50 g strouhaného biokokosu, mořská sůl poleva s agarem – ovoce dle sezony / jahody, meruňky, rybíz, maliny nebo švestky a hrušky ../, 5 g prášku agar-agar, 2 lžíce rýžového nebo cca 3 lžíce agávového sirupu, 30 g plátků mandlí /nemusí být/, špetka soli

Příprava: korpus – jáhly v sítku propláchneme pod horkou tekoucí vodou /opakovaně několikrát/. Přivedeme k varu dvojnásobné množství vody se špetkou soli. Vsypeme jáhly a vaříme pod pokličkou na mírném plameni 20 minut, dokud se nerozvaří. Během varu nemícháme. Zdá-li se nám, že se voda rychle odpařila, trochu přilijeme. Ve finále bychom měli získat velmi hustou kaši. 2 minuty před koncem varu vmícháme sirup /tak, aby byla kaše příjemně sladká/ a kokos. Horké vmačkáme do dortové formy.
Poleva s agarem – pokrájené ovoce se špetkou soli, sirupem a trochou vody přivedeme k varu. Vaříme 5 minut. Během varu na suché pánvi opražíme plátky mandlí /na posypání, ale nemusí být/. V trošce teplé vody rozmícháme prášek želatiny agar- agar a vmícháme do podušeného ovoce. Po 10 sekundách od okamžiku varu polevu stáhneme z ohně. Vylijeme na vychladlý jáhlový korpus, můžeme ještě rychle dozdobit čerstvými kousky ovoce a plátky mandlí a vše necháme zchladnout a ztuhnout. Při servírování můžeme použít i domácí čokoládovou pěnu /viz recept/. V tomto receptu jsem korpus potřela ještě vrstvou krémové čokoládové pěny.

Kde nakoupit suroviny