Nutriční (výživová) hodnota potraviny vyjadřuje pomocí údajů o množství obsažených látek, do jaké míry je potravina pro výživu člověka významná, do jaké míry je prospěšná či nežádoucí. K základním parametrům patří údaj o obsažené energii (energetická hodnota vyjádřená v joulech nebo kaloriích; 10 kJ = ca 2,4 kcal; 1 kcal = 4,2 kJ) a údaje o množství obsažených základních živin/nutrientů (bílkoviny, tuky, sacharidy), vitaminů, minerálních a stopových prvků, vlákniny, ale také karotenoidů, polyfenolů, fytosterolů aj.
Pro některé účely je struktura uváděných složek podrobnější, tzn. uvádí se:
- celkové množství tuků, ale i množství nasycených, mononenasycených, polynenasycených či trans mastných kyselin, cholesterolu, příp. množství jednotlivých významných mastných kyselin (např. DHA),
- celkové množství bílkovin, ale i množství jednotlivých aminokyselin,
- celkové množství sacharidů, ale i množství monosacharidů (např. fruktózy), disacharidů (např. řepného cukru = sacharózy či mléčného cukru % laktózy), oligosacharidů, škrobů, pektinů či polyolů.
Informace o nutriční hodnotě potravin lze najít v různých potravinových tabulkách a databázích. Při používání takových tabulek je třeba si uvědomit, že složení surovin a zpracovaných potravin kolísá vlivem řady přírodních faktorů a receptur.
Uvádění nutriční hodnoty na potravinách je legislativou vyžadováno jen ve stanovených případech, a sice především u potravin pro zvláštní výživu (např. pro kojence, pro snižování hmotnosti, pro bezlepkovou výživu) a u potravin, na nichž je zdůrazněna přítomnost nebo přídavek určité živiny. Obvykle se nutriční hodnota uvádí ve formě tabulky. Je stanoveno, že obsah složky se uvádí v jednotkách hmotnosti ve 100 g nebo 100 ml. V případě vitaminů a minerálních látek se uvádí i procentní podíl z doporučené/referenční denní dávky. Obsah složek v potravinách samozřejmě v určitém rozsahu kolísá, takže je třeba počítat s tím, že se uvádějí průměrné hodnoty.
U složek, které jsou z hlediska výživy nežádoucí se někde uvádí, zda pocházejí z původní suroviny nebo jsou přidané (obvykle cukr, sůl).
S nutriční hodnotou souvisí problematika výživových a zdravotních tvrzení, která je v současnosti řešena v rámci EU.