Steak z tuňáka s tymiánem

zpět na výběr receptů

 

Losos na grilu s rýží

příprava 30 minut

Všechny druhy tuňáků lovených komerčně jsou na listině IUCN. Pod názvem tuňák se k nám dodává několik druhů tuňáků: tuňák obecný, tuňák křídlatý, pelamida obecná, tuňák makrelový. Zejména tuňák obecný patří k druhům silně ohroženým nadměrným lovem. Konzervuje se většinou maso tuňáka křídlatého. I tento druh je rybolovem ohrožen.
Tuňák, ve srovnání s lososem, tak moc tučný není. I tak v tom menším poměrovém množství tuku najdeme zajímavé zastoupení omega-3 tuků v čele s kyselinou dokosahexaenovou, kterou najdeme pouze v živočišných zdrojích – a dostatek dobře stravitelných, plnohodnotných bílkovin..
Při přípravě tuňáka nepoužíváme žádný dodatečný olej – volíme pánev s nepřilnavým povrchem nebo pečeme v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem.
Vysokoproteinovou, dobře stravitelnou porci tuňáka na talíři by logicky měli uvítat sportovci především jako potréninkové jídlo. Vždy přitom myslete na doplnění porce vyšším množstvím syrové nebo tepelně upravené zeleniny.
Suroviny: Čerstvý tuňák 100g, brambory 100g, olivový olej 5g, červená paprika 100g, okurka 50g, himalájská sůl, pepř
tymián, citrónová šťáva

Příprava: Tuňáka ale ještě chvíli ponecháme stranou a nejdříve se pustíme do přípravy brambor, jež si žádají o něco málo větší časovou investici, než je příprava samotné ryby. Škrabku dnes můžete nechat ležet mezi ostatním kuchyňským náčiním, jelikož brambory nebudeme loupat a ponecháme je ve slupce, kterou ale musíme důkladně očistit. Brambory pak rozkrojíme na čtvrtinky, lehce osolíme, opepříme a vložíme je do pánve s menším množstvím oleje, kde je při nízké teplotě pečeme pod pokličkou zhruba pětadvacet minut.
Jakmile si už brambory nějakou dobu hoví v teple pánve a olivového oleje, je načase chopit se tuňáka a pustit se do jeho přípravy. Ta nám zabere opravdu jen chviličku. Rybu omyjeme pod tekoucí vodou, pokapeme citronovou šťávou a rovnou ji šoupneme na rozpálenou pánev. Vzhledem k tomu, že tuňák je rybou poměrně tučnou, není třeba při jeho přípravě používat žádný dodatečný tuk či olej. Steak na pánvi pečeme asi dvě minuty z každé strany tak, aby jeho kraje byly opečené, ale uvnitř aby maso zůstalo růžové a šťavnaté. Na pánvi ještě steak osolíme, posypeme tymiánem a můžeme podávat spolu s bramborami a čerstvou zeleninou.
Zdroj: skolazdravehovareni.cz

Kde nakoupit suroviny

celá porce

Nutriční hodnoty:
Energie
1220 kJ / 290kcal
Bílkoviny
25 g
Tuky
11 g
Sacharidy
20 g
Vláknina
3 g