Vegi karbanátky

zpět na výběr receptů

 

Vegi karbanátky

příprava 30 minut

Recept ocení velmi široká skupina potenciálních strávníků – bezlepkáři, diabetici, sportovci, dietáři, labužníci, vegani, laktózově intolerantní…

Suroviny: Prosné vločky 50 g, chia mouka 5 g /lze nahradit jakoukoli bezlepkovou/, mrkev 50 g, petržel 50 g, kari koření, sladká paprika, Olivový olej 10 ml, sójová omáčka, lahůdkové droždí 10 g, okurka 100 g, paprika 100 g, kremžská hořčice 5 g, (celozrnné kváskové pečivo 2 ks) nebo brambory.
Příprava: Základem karbanátků budou bezlepkové obiloviny. Prosné vločky namočíme přibližně na hodinu do vody. Mezitím uvaříme v nesolené vodě do měkka pohanku s nakrájenou mrkví a petrželem, ideálně do konzistence mírného rozvaření. Vodu slijeme a vařenou směs rozmixujeme na kaši. Tu pak smícháme s namočenými vločkami i s vodou, ve které byly naloženy. Přidáme chia mouku či jinou  bezlepkovou variantu /rýžovou, pohankovou/, kari koření, sladkou papriku, trochu sójové omáčky a lžíci lahůdkového droždí, důkladně prohněteme a necháme na deset minut odstát. Poté ze směsi vymodelujeme malé bochníčky a na pánvi s rozehřátým olivovým olejem je osmahneme z obou stran. Budou-li se vám bochánky lepit, můžete si pomoci pohankovou krupicí, ve které je obalíte. Protože jsme měli v úmyslu připravit bezlepkový chod, je samozřejmě vhodné jej podávat s bezlepkovou přílohou. Můžeme tak volit například brambory, které budou chuťově ladit nejlépe. Zeleninovým salátem završíme barevnost na talíři.

Kde nakoupit suroviny

8 karbanátků

Nutriční hodnoty:
Energie
2133 kJ / 508 kcal
Bílkoviny
20 g
Tuky
12 g
Sacharidy
80 g
Vláknina
18 g