Žampiónová omáčka s vejcem

zpět na výběr receptů

 

Žampiónová omáčka s vejcem

příprava 15 minut

Z hlediska příjmu energie není tento pokrm žádná kalorická bomba. Nutričně máme na talíři vyvážené zastoupení makroživin – zdrojům bílkovin dominuje vejce, sacharidům vřetena, tukům kombinace těstovin a vejce. Enzymaticky nám talíř doplňuje nastrouhaná ředkvička, která je spolu s houbami a těstovinami také zdrojem nezbytné vlákniny.

Suroviny: celozrnné těstoviny se spirulinou 70 g, žampiony 50 g, 1 cibule, vejce 1 ks, solamyl, miso pasta, sojová omáčka, olivový olej 5 ml
Příprava: celozrnné těstoviny se spirulinou uvaříme v lehce osolené vodě. Současně uvaříme také vejce. V průběhu vaření nakrájíme omyté žampiony na kousky, cibuli také a na olivovém oleji podusíme pod pokličkou cca 10 minut /čím déle houby tepelně upravujeme, tím lépe jsou stravitelné – obsahují vlákninu, která je nestravitelná, ale delší tepelná úprava změkčí celulózové stěny a trávicí trakt tak má možnost lépe využívat zastoupené živiny/. Pak vmícháme pomalu solamyl rozmíchaný v malém množství vody. Směs po pár vteřinách zhoustne – odstavíme ji a necháme zchladnout. Do vlažné směsi vmícháme miso pastu s přídavkem sojové omáčky a necháme 2 minuty odstát. Servírujeme s nastrouhanou ředkvičkou.celozrnné těstoviny se spirulinou uvaříme v lehce osolené vodě. Současně uvaříme také vejce. V průběhu vaření nakrájíme omyté žampiony na kousky, cibuli také a na olivovém oleji podusíme pod pokličkou cca 10 minut /čím déle houby tepelně upravujeme, tím lépe jsou stravitelné – obsahují vlákninu, která je nestravitelná, ale delší tepelná úprava změkčí celulózové stěny a trávicí trakt tak má možnost lépe využívat zastoupené živiny/. Pak vmícháme pomalu solamyl rozmíchaný v malém množství vody. Směs po pár vteřinách zhoustne – odstavíme ji a necháme zchladnout. Do vlažné směsi vmícháme miso pastu s přídavkem sojové omáčky a necháme 2 minuty odstát. Servírujeme s nastrouhanou ředkvičkou.

Kde nakoupit suroviny

celá porce

Nutriční hodnoty:
Energie
396 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
12 g
Sacharidy
50 g
Vláknina
15 g