Zelný salát s restovaným lilkem

zpět na výběr receptů

 

Zelný salát s restovaným lilkem

příprava 20 minut

Zeleninové saláty patří především k letním měsícům - lehké, zdravé a osvěžující. Ale ani v zimním období se nemusíme těchto lahodných pokrmů vzdávat. Stačí jen sáhnout po těch správných ingrediencích...
Aktivní sportovci si mohou tento recept dopřát i na večeři …

Suroviny:lilek 100g, marinovaný tempeh 70g, červené zelí 70g, rukola 30g, olivový olej 10 g, česnek 1 stroužek, celozrnný žitný kváskový chléb 2ks, balsamikový ocet, himálajská sůl, pepř
Příprava:nejdříve si na kousky nakrájíme lilek, osolíme jej a necháme pár minut takzvaně „vypotit“. Během té doby si bez potu a dřiny nakrouháme červené zelí, které promícháme s lístky rukoly, nakrájíme si marinovaný tempeh a pustíme se do výroby salátové zálivky. Tu vytvoříme smícháním olivového oleje s balsamikovým octem, prolisovaným česnekem a dochutíme ji troškou soli a pepře...
Na pánvi rozehřejeme trošku olivového oleje, přidáme na kousky nakrájený lilek a pár minut ho restujeme. Jakmile lilek na pánvičce změkne a zbarví svou dužinu do tmavého odstínu, přihodíme k němu ještě tempeh. Ten je bohatým zdrojem vitamínů B a má taky antibiotické účinky..
Prohřejeme na rozžhavené pánvi spolu s lilkem a směs ještě ochutíme troškou soli a pepře, uložíme do měkké podestýlky ze zeleninových listů, přelijeme ji námi vyrobenou zálivkou a servírujeme spolu se dvěma plátky žitného kváskového chleba..

 

Kde nakoupit suroviny

celá porce

Nutriční hodnoty
Energie
2403kJ/572kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
25 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
13 g